mandag 11. januar 2010

Bursdagsfeiring i stor stil

Eirik min har bursdag i morra - men siden jeg er nødt til å være på forelesninger i Tromsø hele dagen ble bursdagen feiret i helga. Min bursdagsgave til ham var middag på Statholderens Krostue i underetasjen til Statholdergaarden. Krostua ligger i hyggelige historiske lokaler i det som var statholderens pengehvelv, og deretter Norges banks spede begynnelse. De hvitkalkede 1600-tallshvelvingen med dempet belysning samt enkelt interiør gav virkelig en fin atmosfære!

Krostua serverer både a la carte og en satt 10 retters meny som skiftes ca hver 3.måned. En 10-retter fra et Michelinkjøkken til 560 kroner? Kupp! tenkte vi og kasta oss ut i det! Vi tilbrakte fire og en halv time ved bordet vårt med 10 herlige retter sjømat! En fantastisk kveld!

Kveldens meny: Stiansen i fjæra 2010

10 retters fisk og skalldyrmeny i 6 serveringer
Thai rekekaker med syltet grønn papaya og sur søt chilisaus
***

Krydderstekt kamskjell på cous cous med sultanrosiner,
 salte mandler og nøtte- sitronsmør
***

Grillet tunfisk og ålerillette på toast med agurk og kapers
***
Varmrøket laks med petit pois pure, ovnsbakte cherrytomater og lakserogn
***
Stekt uer med fennikel salat og skaldyrvinaigette
***
Blåskjellsuppe tilsmakt safran garnert med bondebønner
***
Oliven bakt kveite fra Hjelmeland med franske linser, sautert spinat,
jordskokk- brisseltwist og kveitesjy

***
Rosa grapefruktsorbet med Ringigele og rosmarinskum
***
Hovedretter
”Torsk Baccalao Style”
Ristet torskefilet ifølge med brandadekrokett, artisjokkpure og
 tomatisertsaus med løk, paprika og oliven. Baconskum
Eller
 Kyllinglår fra Holtet fylt med skinke og parmesan anrettet med smørkokt spisskål,
 glaserte rotfrukter, syltet rødløk og kremet salviesaus

***
Mocca crème brûlée ifølge med karamellis med whiskeycrème,
frisk pæresalat og sprø sjokolademuslie


Etter at alt var smakt, smattet på og debattert var vi ikke helt sikre på hva som var best - men varmrøkt laks og kamskjell troner nok suverent på toppen når det kommer til sjømaten! Eiriks hovedrett var saftig, smakfull kylling fra Holtet, mens jeg spiste honningglasert hjortebiff som var rosa og mør. Så utrolig deilig, velsmakende og spennende mat! Vi var også begge overrasket over ålerilette - som faktisk var godt - til tross for ålen! Hehe!

Krostua får også et stort pluss i boka fra meg for å ha deilig Ringi gårdspresset eple som jeg kan ha i mitt alltid like alkoholfrie glass - og ikke minst at de også hadde kunnskap om produktet. Mitt neste ønske er en Ringi-meny på samme måte som de vindrikkende får vinmeny til maten. Restauranten som har Ringimeny vil vinne mitt hjerte - for evig tid!

1 kommentar: